Passa al contingut principal

Recomanació del mes: "Què mou els morts" de T. Kingfisher

 


És difícil ressenyar una novel·la sense donar al futur lector de la història massa dades sobre el text del què està interessat, digue’m que aquesta feina es triplica amb aquesta llibre editat per Obscura a casa nostra i escrit per T. Kingfisher, estem parlant de Què mou els morts.


Si us fixeu bé en el títol podreu deduir que no es tracta d’una pregunta retòrica, ni tant sols és una pregunta, és una afirmació en una portada plena de referències de la història que el lector anirà descobrint poc a poc, però inevitablement, com ho fa el protagonista en una trama “in crecciendo” durant un relat en el que es detecta quelcom maliciós des de el primer moment però que no és del tot evident.

I heus aquí la trampa de ressenyar aquest llibre amb la triple dificultat que esmentava abans, ja que parlem del relat present, però inevitablement hem de parlar de Poe i de Lovecraft.

El text és una relectura i reescriptura del clàssic conte de Poe La caiguda de la casa Usher, una història curta, però condensada, d’unes poques pàgines que Kingfisher desplega i amplia en aquesta novel·la, dotant de més profunditat als personatges, escenaris i complements,  també afegint-ne de nous; i sobretot donant explicacions del rerefons del que succeeix i així arribem a més de 150 pàgines per gaudir d’un relat com a mínim misteriós i sobtant.

Bé, ja hem explicat la relació amb Poe, però Lovecraft? L’autor de Nova Anglaterra, al pòdium del terror còsmic, es clarament coneixedor i admirador del seu predecessor, precissament Poe. I si en l’ambient de El color que va caure del cel de Lovecraft trobem semblances amb els contes de Poe, aquesta atmosfera i aquest in crecciendo donat per quelcom que no penso desvetllar; és impossible que el lector de Lovecraft no trobi les mateixes reminiscències a l’obra de Kingfisher, encara que sigui de passada.

Així trobem aquesta recomanació per lectors de Poe i Lovecraft que segur que gaudiran amb aquesta nova interpretació, i pels admiradors de Kingfisher i de les històries obscures (mai més ben dit) trobaran una obra del seu gust i un relat temptador per descobrir aquests dos clàssic si no ho havien fet ja.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

La truita cremada, de Claudi Mans

24 lliçons de Química  diu el subtítol. Però aquest llibre va una mica més enllà. Al pròleg ja ens fa una distinció. Ens parla del concepte de divulgació: dir en llenguatge vulgar el que és generat en llenguatge culte. I de tres tipus de divulgació científica: la del científic que utilitza un llenguatge no especialitzat, la dels comunicadors que intenten explicar contingut científic i la que pretén fer un lligam entre elements quotidians i els principis científics. En aquest tipus de divulgació quedaria emmarcada aquesta obra. Així ens explica perquè s'enganxen algunes paelles, els elements químics presents als aliments, dels sistemes dispersos a propòsit dels flams, de les destil·lacions de vins, de la ciència de la cuina i fins i tot, fa una anàlisi química de la ciutat de Barcelona! Un llibre, si més no, interessant. Fitxa del llibre: Título La Truita cremada : 24 lliçons de química / Claudi Mans Autor Mans, Claudi Publicación Barcelona : Col·legi Oficial de Químics...

La memòria de l'arbre, de la Tina Vallès

L'avi Joan era rellotger. «Encara ho sóc!», rondina ell. El rellotger del poble. Li agrada dir que Vilaverd anava a l'hora gràcies a ell. I jo me'l crec. Me'l crec i em pregunto si ara que els avis viuen amb nosaltres, al poble són les cinc quan han de ser les cinc o minut a minut van perdent el temps de vista. La memòria de l'arbre  és un llibre que ens parla del temps i dels records, farcits de detalls, minuciosos, que són els que desenvolupen la història amb els ulls d'en Jan, un nen que ens parla del seu avi i la seva pèrdua de memòria. A l'inici ens trobem amb una cita de Roberto Piumini, l'escriptor i pedagog italià: «Un nen és un lloc ben bonic per viure». I capítol a capítol, la Tina Vallès, ens convida a instal·lar-nos-hi, com si estiguéssim a casa nostra. El 17 d'octubre farem el club de lectura sobre aquest llibre i ens acompanyarà l'autora! Fitxa del llibre: Títol La Memòria de l'arbre / Tina Vallès Autor Vallès, Ti...

La noche fenomenal, de Javier Pérez Andújar

JAVIER PÉREZ ANDÚJAR (St. Adrià,1965) És un escriptor, que ha escrit tant novel·les com assaig, ha fet de traductor, de redactor de revista, ha participat en programes literaris en TV i ràdio, ha fet d'editor... És un amant de la novel·la popular, en totes les seves manifestacions... Però sobretot, és un escriptor de barri. Sinopsi L'equip d'un programa de televisió dedicat als fenomens paranormals descobreix que uns fets anòmals, fins llavors mai registrats, es fan realitat a la mateixa Barcelona des de la qual emet. Al mateix temps la ciutat és assotada sísmicament per la meteorologia i per la sobtada irrupció de personatges procedents d'una altra Barcelona, que vénen a demanar-los auxili als integrants de La noche fenomenal , que així és com es diu el programa d'aquest grup d'amics. Si no coneixíeu a l'autor abans, aquesta serà una molt bona oportunitat.  La noche fenomenal   és el seu últim llibre, però té d'altres fantàstics: Paseos...