La signatura electrònica és una acció voluntària i identificadora de la persona que signa un document, certifica que n'és l'autora i que n'aprova el contingut.
Per poder signar electrònicament és necessari disposar d'un certificat digital. La relació entre certificat digital i signatura electrònica és semblant a la que hi ha entre un DNI i el fet de signar a mà cada vegada que es necessita.
Els mitjans d'autenticació dels ciutadans per poder interactuar amb l'Administració en les ocasions en què es requereix identificació segura són els que es recullen l'article 13.2 de la Llei 11/2007, de 22 de juny (BOE-A-2007-12352 ), d'accés electrònic dels ciutadans als Serveis Públics:
- Sistemes de signatura electrònica incorporats a el Document Nacional d'Identitat, per a persones físiques.
- Sistemes de signatura electrònica avançada, incloent els basats en certificat electrònic reconegut, admesos per les administracions públiques.
- Altres sistemes de signatura electrònica, com la utilització de claus concertades en un registre previ com a usuari, l'aportació d'informació coneguda per ambdues parts o altres sistemes no criptogràfics, en els termes i condicions que en cada cas es determinin.
El DNI electrònic l'emeten les oficines d'expedició del DNI del Cuerpo Nacional de Policía (https://www.dnielectronico.es/PortalDNIe/ ).
El certificat digital s’ha de sol·licitar a una autoritat de certificació reconeguda que, després de verificar les dades personals proporcionades per la persona sol·licitant, emet el certificat.
Podeu demanar certificats digitals en:
- Cl@ve (https://clave.gob.es/clave_Home/clave.html ): sistema d’identificació d’usuaris ofert per l’Administració General de l’Estat, Cl@ve PIN (https://clave.gob.es/clave_Home/PIN24H.html ) i Cl@ve permanente (https://clave.gob.es/clave_Home/Clave-Permanente.html ). Necessiten de registre previ, amb o sense certificat electrònic.
- L'idCAT és el certificat digital que emet el Consorci d’Administració Oberta de Catalunya i que la Generalitat posa a l'abast de la ciutadania. A l’enllaç https://web.gencat.cat/ca/tramits/com-tramitar-en-linia/preguntes-mes-frequents/certificats-digitals/ trobareu tota la informació relativa a aquest certificat així com les respostes a les preguntes més freqüents.
Hi ha dues maneres d'obtenir aquest certificat:
- A través del web de l'idCAT: https://www.idcat.cat/idcat/ciutada/menu.do. Un cop introduïdes les dades necessàries per obtenir el certificat digital al formulari de sol·licitud, l'aplicació us informarà de les diferents Entitats de Registre idCAT (ER idCAT), oficines on us haureu de presentar amb el document acreditatiu d'identitat i on validaran la vostra sol·licitud. A aquest enllaç teniu una relació de les diverses entitats: https://www.aoc.cat/knowledge-base/on-es-pot-obtenir-lidcat/.
- Dirigint-vos a qualsevol de les Entitats de Registre idCAT, trobareu la informació a l’anterior enllaç, on emetran el vostre certificat idCAT sense haver fet la sol·licitud prèviament. Per poder utilitzar el certificat idCAT, haureu de seguir les instruccions que apareixen al document que us lliurarà l'operador. Amb aquest certificat podeu fer tràmits amb l'Administració pública local, autonòmica o de l'Estat.
Davant de la situació excepcional d’estat d’alarma provocada pel coronavirus la majoria de les oficines d’atenció al ciutadà que lliuren presencialment idCAT Certificats estan tancades al públic. Si heu de recollir el vostre certificat idCAT, consulteu primer si la vostra Entitat de Registre està oberta i l’horari d’atenció a aquest enllaç . Per assegurar-vos totalment de la disponibilitat, truqueu per telèfon abans de desplaçar-vos.
Tot i això, des de la Generalitat recomanen que, en aquestes circumstàncies excepcionals, es demani l’idCAT Mòbil, el certificat per a la ciutadania que es pot obtenir telemàticament amb el DNI i la targeta sanitària. Amb l’idCAT Mòbil es poden fer la majoria dels tràmits amb les administracions catalanes. Es pot fer a través de la seva pàgina seguint els passos que s’indiquen.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada