Passa al contingut principal

Certificats digitals


Un certificat digital és l’equivalent electrònic a un document d’identitat, que permet identificar-nos, signar i xifrar electrònicament documents i missatges.
La signatura electrònica és una acció voluntària i identificadora de la persona que signa un document, certifica que n'és l'autora i que n'aprova el contingut.
Per poder signar electrònicament és necessari disposar d'un certificat digital. La relació entre certificat digital i signatura electrònica és semblant a la que hi ha entre un DNI i el fet de signar a mà cada vegada que es necessita.
Els mitjans d'autenticació dels ciutadans per poder interactuar amb l'Administració en les ocasions en què es requereix identificació segura són els que es recullen l'article 13.2 de la Llei 11/2007, de 22 de juny (BOE-A-2007-12352 ), d'accés electrònic dels ciutadans als Serveis Públics:


  • Sistemes de signatura electrònica incorporats a el Document Nacional d'Identitat, per a persones físiques.
  • Sistemes de signatura electrònica avançada, incloent els basats en certificat electrònic reconegut, admesos per les administracions públiques.
  • Altres sistemes de signatura electrònica, com la utilització de claus concertades en un registre previ com a usuari, l'aportació d'informació coneguda per ambdues parts o altres sistemes no criptogràfics, en els termes i condicions que en cada cas es determinin.



El DNI electrònic l'emeten les oficines d'expedició del DNI del Cuerpo Nacional de Policía (https://www.dnielectronico.es/PortalDNIe/ ).

El certificat digital s’ha de sol·licitar a una autoritat de certificació reconeguda que, després de verificar les dades personals proporcionades per la persona sol·licitant, emet el certificat.

Podeu demanar certificats digitals en:




Hi ha dues maneres d'obtenir aquest certificat:

  • A través del web de l'idCAT: https://www.idcat.cat/idcat/ciutada/menu.do. Un cop introduïdes les dades necessàries per obtenir el certificat digital al formulari de sol·licitud, l'aplicació us informarà de les diferents Entitats de Registre idCAT (ER idCAT), oficines on us haureu de presentar amb el document acreditatiu d'identitat i on validaran la vostra sol·licitud. A aquest enllaç teniu una relació de les diverses entitats: https://www.aoc.cat/knowledge-base/on-es-pot-obtenir-lidcat/
  • Dirigint-vos a qualsevol de les Entitats de Registre idCAT, trobareu la informació a  l’anterior enllaç, on emetran el vostre certificat idCAT sense haver fet la sol·licitud prèviament. Per poder utilitzar el certificat idCAT, haureu de seguir les instruccions que apareixen al document que us lliurarà l'operador. Amb aquest certificat podeu fer tràmits amb l'Administració pública local, autonòmica o de l'Estat.

Davant de la situació excepcional d’estat d’alarma provocada pel coronavirus la majoria de les oficines d’atenció al ciutadà que lliuren presencialment idCAT Certificats estan tancades al públic. Si heu de recollir el vostre certificat  idCAT, consulteu primer si la vostra Entitat de Registre està oberta i l’horari d’atenció a aquest enllaç . Per assegurar-vos totalment de la disponibilitat, truqueu per telèfon abans de desplaçar-vos.

Tot i això, des de la Generalitat recomanen que, en aquestes circumstàncies excepcionals, es demani l’idCAT Mòbil, el certificat per a la ciutadania que es pot obtenir telemàticament amb el DNI i la targeta sanitària. Amb l’idCAT Mòbil es poden fer la majoria dels tràmits amb les administracions catalanes. Es pot fer a través de la seva pàgina seguint els passos que s’indiquen.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

La noche fenomenal, de Javier Pérez Andújar

JAVIER PÉREZ ANDÚJAR (St. Adrià,1965) És un escriptor, que ha escrit tant novel·les com assaig, ha fet de traductor, de redactor de revista, ha participat en programes literaris en TV i ràdio, ha fet d'editor... És un amant de la novel·la popular, en totes les seves manifestacions... Però sobretot, és un escriptor de barri. Sinopsi L'equip d'un programa de televisió dedicat als fenomens paranormals descobreix que uns fets anòmals, fins llavors mai registrats, es fan realitat a la mateixa Barcelona des de la qual emet. Al mateix temps la ciutat és assotada sísmicament per la meteorologia i per la sobtada irrupció de personatges procedents d'una altra Barcelona, que vénen a demanar-los auxili als integrants de La noche fenomenal , que així és com es diu el programa d'aquest grup d'amics. Si no coneixíeu a l'autor abans, aquesta serà una molt bona oportunitat.  La noche fenomenal   és el seu últim llibre, però té d'altres fantàstics: Paseos

Busques un regal diferent? Regala Cultura

 

La memòria de l'arbre, de la Tina Vallès

L'avi Joan era rellotger. «Encara ho sóc!», rondina ell. El rellotger del poble. Li agrada dir que Vilaverd anava a l'hora gràcies a ell. I jo me'l crec. Me'l crec i em pregunto si ara que els avis viuen amb nosaltres, al poble són les cinc quan han de ser les cinc o minut a minut van perdent el temps de vista. La memòria de l'arbre  és un llibre que ens parla del temps i dels records, farcits de detalls, minuciosos, que són els que desenvolupen la història amb els ulls d'en Jan, un nen que ens parla del seu avi i la seva pèrdua de memòria. A l'inici ens trobem amb una cita de Roberto Piumini, l'escriptor i pedagog italià: «Un nen és un lloc ben bonic per viure». I capítol a capítol, la Tina Vallès, ens convida a instal·lar-nos-hi, com si estiguéssim a casa nostra. El 17 d'octubre farem el club de lectura sobre aquest llibre i ens acompanyarà l'autora! Fitxa del llibre: Títol La Memòria de l'arbre / Tina Vallès Autor Vallès, Ti